Зајечарско светло пиво производи се у шест корака

Основне сировине за производњу Зајечарског су јечмени слад, хмељ, вода и пивски квасац. Хмељ је одговоран за горак укус и служи да избалансира сладак укус у пиву. Пиво садржи скоро 90 одсто воде, а вода од које се производи Зајечарско пиво потпуно је природна и хемијски нетретирана. Квасац као сировина која је жив организам, користи се да претвори шећере из слада преко ћелијског зида у алкохол у процесу ферментације.

proizvodnja_smallМлевење слада

Први корак у производњи је млевење слада када се одређена количина јечменог слада одмерава у складу са рецептуром, а затим се меље у млину за мокру мељаву.

Кување

Самлевени слад се меша са топлом водом у комовњаку да би се растворио скроб. Скроб се разграђује и прелази у ферментабилне шећере, а протеини се под дејством ензима разграђују на растворљива азотна једињења. Производ који настане се зове сладовина.

Сладовина се одваја од требера у бистренику и кува у котлу за кување како би се раствориле горке супстанце из хмеља. У процесу кувања испарава вода и губе се нежељени мириси и добија се стерилисана сладовина.

Након кувања, врућа сладовина се бистри у вирпулу, а затим хлади да би се припремила за ферментацију.

Ферментација

Ферментација се одвија у ферманторима за око недељу дана на одређеној температури. Хладна сировина се аерише и у њу се додаје квасац. За време ферментације квасац претвара шећер у алкохол, угљен диоксид и ароматичне супстанце. Производ који настане се зове младо пиво, јер још увек нема укус какав би пиво требало да има.

Одлежавање

Одлежавање је четврти корак у производњи и траје око две недеље. Младо пиво се чува на нула степени Целзијуса у танковима за одлежавање. Сврха овог корака у производњи је да се изврши ферментација заосталог екстракта, да дође до засићења пива угљен-диоксидом, да сазри укус и да се пиво избистри. Након две недеље, производ је добар за пиће и зове се зрело пиво.

Филтрација

Филтрација побољшава изглед пива, јер уклања заостали квасац и протеине због којих је пиво мутно. Филтрирано пиво је спремно за пуњење у боце, лименке или бурад.

Паковање

Последњи корак у процесу произоводње је паковање. Филтрирано пиво се пастеризује и такво отаче у чисту стаклену амбалажу. Пастеризација пива врши се у циљу побољшања микробиолошке стабилности и продужења рока трајања. Прво се пиво пакује у боце, лименке или бурад, а након тога у гајбе, картонске кутије или тацне.